Strona główna | Mapa serwisu | English version
 Gimnazjalne Koło Biologiczne w Spytkowicach.
Surówka z rzodkiewek dla smakoszy
Nasze zdrowie > Zdrowa żywność > Surówka z rzodkiewek dla smakoszy

Surówka z rzodkiewek dla smakoszy

 

Składniki:

·        2 pęczki rzodkiewek wraz z młodymi listkami

·        10 listków młodego mniszka lekarskiego (pot. mleczu)

·        2 ząbki czosnku

·        Kopiasta łyżka posiekanego koperku

·        4 liście sałaty

 

Przygotowanie:

Umytą, obsuszoną rzodkiewkę kroimy w plasterki. Młode listki rzodkiewki                      i mniszka lekarskiego drobno kroimy, czosnek siekamy. Składniki surówki łączymy, dodajemy koperek.

Sos: śmietanę łączymy z ziołami, dodajemy przyprawy, lekko ubijamy. Spienionym sosem ubijamy surówkę. Równe porcje rozkładamy na liściach sałaty, podajemy zaraz po przygotowaniu, przybrane zieleniną i „różyczkami” z rzodkiewek. Smacznego!

 

Dawid Urbaniak

To jest stopka