Pożywna sałatka Składniki: - 40 dag pieczarek
- 6 jaj
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 1/3 szklanki śmietany
- 1/3 szklanki majonezu
- 1/3 szklanki musztardy
- Pieprz
- Natka zielonej pietruszki lub świeży szczypiorek
- Cytryna
Przyrządzanie: Pieczarki oczyścić (można zdjąć skórkę z kapeluszy), potem opłukać w zimnej wodzie, osączyć. Zagotować w rondlu wodę posolić do smaku, włożyć pieczarki, obgotować 2-3 minuty. Następnie włożyć je na sito, przelać zimną wodą, osączyć, drobno pokroić. Cytrynę przekroić na pół, po czym skropić sokiem pieczarki, aby nie ściemniały. Ugotować jajka na twardo, przestudzić, obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać. Śmietanę, musztardę i majonez połączyć, wymieszać. Pieczarki dodać do jaj, wsypać groszek, natkę, wlać sos majonezowy, przyprawić pieprzem oraz sokiem z cytryny. Sałatkę wymieszać i schłodzić w lodówce. Smacznego! Krzysztof Chudy |