Strona główna | Mapa serwisu | English version
 Gimnazjalne Koło Biologiczne w Spytkowicach.
Pożywna sałatka
Nasze zdrowie > Zdrowa żywność > Pożywna sałatka

Pożywna sałatka

 

Składniki:

  • 40 dag pieczarek
  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki musztardy
  • Pieprz
  • Natka zielonej pietruszki lub świeży szczypiorek
  • Cytryna

 

Przyrządzanie:

Pieczarki oczyścić (można zdjąć skórkę z kapeluszy), potem opłukać w zimnej wodzie, osączyć. Zagotować w rondlu wodę posolić do smaku, włożyć pieczarki, obgotować 2-3 minuty. Następnie włożyć je na sito, przelać zimną wodą, osączyć, drobno pokroić. Cytrynę przekroić na pół, po czym skropić sokiem pieczarki, aby nie ściemniały. Ugotować jajka na twardo, przestudzić, obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać. Śmietanę, musztardę i majonez połączyć, wymieszać. Pieczarki dodać do jaj, wsypać groszek, natkę, wlać sos majonezowy, przyprawić pieprzem oraz sokiem z cytryny. Sałatkę wymieszać i schłodzić w lodówce. Smacznego!

 

Krzysztof Chudy

To jest stopka