Sałatka jarzynowa z sosem z jogurtu Składniki: - 2 marchwie
- 1 pietruszka
- Mały seler
- 1 cebula
- Winne jabłko
- 3 ziemniaki
- Po pół szklanki zielonego groszku i ziaren kukurydzy
- 2 kiszone ogórki
- Sos: Pół szklanki jogurtu 0 proc. tłuszczu, kostka bulionu z oliwą i ziołami, sok z połowy cytryny, 2-3 ząbki czosnku, czarny pieprz.
Przygotowanie: Warzywa korzeniowe ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Ogórki i jabłka pokroić w kostkę. Składniki włożyć do miski, dodać groszek i kukurydzę. Kostkę bulionową rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dodać do jogurtu i wymieszać. Sos doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem i pieprzem. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Smacznego! Kamil Konieczny |